Life Sciences & Technology

Life Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences Architecture

Takeda

Cambridge, MA
10,000 SF

In order to see if a more open, collaborative office space would be beneficial to this client, this smaller space was built out to meet the new criteria before moving on to a larger, 180,000 SF project located at 300 Mass Ave in Cambridge, MA. Takeda challenged the design team to introduce the company to a true benching system, which would foster a new, dynamic way of working. In addition to benching, other new design strategies introduced were transparency, open ceilings, exposed concrete floors, and high-top collaboration zones. In the end, both the client and the design team learned much from the process, and the open workspace concept greatly benefited the entire team.

Sherwood Butler was Managing Principal of this project at Perkins+Will where this project was completed.

Life Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences Architecture

Takeda

Cambridge, MA
180,000 SF

One of the key drivers of this project was to create an open office space, much different from what currently existed on campus. To achieve this goal, minimal closed offices were constructed to maximize floor efficiency, access to natural light, and collaboration. A variety of multi-use spaces were created to foster different working styles such as telepresence rooms, “train cars”, and even an outdoor roof deck. Transparency from office to lab, and spreading the lab out across multiple floors instead of just one floor, allowed for a connectedness to the company’s core mission.

Sherwood Butler was Managing Principal of this project at Perkins+Will where this project was completed.

Life Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences Architecture

Oncorus, Inc

Cambridge, MA
12,300 SF

At its founding, Oncorus took a 12,300 SF space for its headquarters in Cambridge, MA.

Our design team took a holistic approach to the office and lab design of Oncorus’ headquarters to create an efficient and flexible workspace that supports the company’s scientific research mission. Work stations along the window line allow natural light to penetrate deep into the space, and conference rooms on the interior feature glass walls to provide transparency. A conference room offers a wall-sized window to the lab, providing a view to the exciting discoveries taking place.

The design developed was one of vibrancy and heavy branding – a place where this biotech startup could put down roots.

Life Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences Architecture

Seqirus

Cambridge, MA
20,880 SF

This project was for a client’s lab and office relocation in Cambridge, MA.

The 20,880 SF space consists of approximately 70% office/support function and 30% laboratory function.

The office portion has lower height cubicles with glass-lined conference rooms and offices around the perimeter of the space. Breathtaking views of the city skyline help create an open and inviting atmosphere. The large kitchenette contains an open conference/collaboration area.

Research rooms include cleanrooms, FACS room, virus room, cold room, analytical room, and a BSL-3, which joins the only handful of BSL-3’s located in Cambridge, MA.

Life Sciences ArchitectureLife Sciences Architecture

Xyleco

Wakefield, MA
80,000 SF

This project was a conceptual design study for an addition/renovation to an existing building. The client’s primary objective was to create a bold statement and incorporate an identity for its world headquarters. The design brings natural light into the office space which provides a bright work environment for employees. Heavy materials at the base give the building a strong appearance and provide privacy, while glass at the higher elevations makes for a modern and technical feel.

Life Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences Architecture

Biogen

Cambridge, MA
21,000 SF

This 21,000 square foot renovation focused on supporting Biogen’s initiatives of promoting team collaboration. The project was the first in a multi-phase two building renovation, during which a lab corridor was added to connect the two buildings. In addition, an expanded kitchenette/collaboration area between the buildings was built.

The design consisted of a 100% open office concept, along with an R&D (biology & immunology) lab program that included open lab and lab support. The transition zone between lab and office contained non-bookable phone and huddle rooms.

Sherwood Butler was Managing Principal of this project at Perkins+Will where this project was completed.

Life Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences Architecture

Biogen

Cambridge, MA
14,000 SF

With this re-design, lean lab strategies were implemented, along with consideration of increased communication between lab and office.

The design consisted of 100% open office concept and a transition zone between lab and office with non-bookable phone and huddle rooms. A mother’s room was also implemented into the space.

The pilot oral drug manufacturing suite contained a cleanroom and analytical labs including open lab and lab support (mass spec, microscopy, and freezer farm).

Sherwood Butler was Managing Principal of this project at Perkins+Will where this project was completed.

Life Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences Architecture

BioMed Realty build to suit for private biotech client

Tarrytown, NY
300,000 SF

The redesign of this company’s corporate headquarters involved a building overhaul in order to create consistency of branding throughout. The project scope included a re-design of building core and shell along with a build out of interior labs, offices, and amenity spaces. The design was meant to deliver a strong presence while also connecting an existing tenant building. Pedestrian bridges allow the end-users to easily move across the growing campus, while meeting spaces encourage collaboration.

Sherwood Butler was Managing Principal of this project at Perkins+Will where this project was completed.

Life Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences Architecture

Genzyme

Northborough, MA
254,000 SF

This LEED Gold certified cGMP facility was designed with not only optimal distribution function in mind but also with consideration of department interconnectedness.

These new department adjacencies were developed by utilizing a value stream analysis. The updated design was presented to the team through a series of visual aids, such as process flow diagrams and 3D models.

The final design resulted in an overall leaner, efficient manufacturing process for the client.

Sherwood Butler was Managing Principal of this project at Perkins+Will where this project was completed.

Life Sciences ArchitectureLife Sciences ArchitectureLife Sciences Architecture

Celgene

Cambridge, MA
40,000 SF

This corporate headquarters renovation was for New England, Celgene. Design pushed the envelope with a heavy focus on collaboration, conferencing, and meeting spaces, along with state of the art laboratory facilities.

Celgene was able to achieve their goal of creating a “Best Workplace” environment for their employees.

This project was completed at Perkins+Will.